Opprettet eget varmepumpefirma i slutten av femtiåra

Thorleif og Per-Arne i sofaen med varmepumpen på veggen. Foto.

Omskolerte seg og startet varmepumpefirma

Han mistet jobben og omskolerte seg rett før pensjonisttilværelsen. I dag lever han godt av å selge og installere varmepumper gjennom sitt eget varmepumpefirma.

Da Per Arne Becker mistet ingeniørjobben i oljekrisa var han i slutten av femtiåra. Plutselig ble han tvunget ut på arbeidsmarkedet igjen. 150 jobbsøknader ble sendt ut, uten hell – for arbeidsgiverne var han nemlig for gammel. Derfor omskolerte han seg i 2017 og startet eget firma: Botne Teknikk AS. I dag lever han av å montere og selge varmepumper, og kunne ikke vært mer fornøyd.

BRUKTE OVER 6 TIMER HOS FØRSTE KUNDE

Per-Arne og Thorleif sitter i en sofa. Varmepumpe på veggen. Foto.

Da Becker var ny i gamet tok varmepumpeinstallasjoner over dobbelt så lang tid som han bruker i dag. Hans aller første kunde, Thorleif Lia, fikk i 2017 installert en Kaiteki 6600, og oppdraget dro seg ut.

– Besøket tok litt tid, og jeg måtte til slutt by Per Arne på middag fordi han ble så lenge, men jobben ble utført skikkelig. Han var utrolig nøye. Alt skulle gjøres til punkt og prikke, forteller Lia, som nå har hatt varmepumpen i over to år.

Nylig var Becker innom for å gi pumpa en servicesjekk, og den satt like godt som da han først installerte den.

– Jeg var livredd for å gjøre noe feil da den ble satt opp, men den har ikke ramla ned enda, sier Becker og ler.

LOKALAVISA DEKKET INSTALLASJONEN

Det hjalp kanskje ikke på nervene at lokalavisa, Jarlsberg Avis, dukket opp for å intervjue Becker der han stod med hendene fulle av Kaiteki og bruksanvisninger.

– Jeg kjente til Per Arne fra før av. Vi fikk med oss at han mistet jobben og holdt oss oppdatert på hvordan det gikk i tiden etter. Jeg synes det er utrolig tøft å krumme nakken slik han har gjort når man er i den alderen, og starte helt på nytt. Derfor kontaktet jeg avisa, og de synes jo dette var en knallsak, forteller Lia.

DERFOR ØNSKET DE SEG VARMEPUMPE

Lia og kona bor i et hus fra 50-tallet som ikke har blitt gjennomisolert. Soverommene er i andre etasje, så det kan bli kaldt i oppholdsrommene nede i løpet av natten. Paret ble til slutt så lei av stresset med å fyre hver morgen at de ønsket seg en varmepumpe. Da de fikk med seg at Becker hadde startet opp sitt eget varmepumpefirma var det helt naturlig å kontakte ham for anskaffelse og installasjon.

– Vi er strålende fornøyd. Varmepumpa er ikke hovedkilden til varme fordi vi elsker å fyre med ved, men den gjør utvilsomt livet enklere, sier Lia.

For Lia har innetemperaturen blitt mer stabil og behagelig. Varmepumpa kjører han om natten for å opprettholde en god grunnvarme slik at det er komfortabelt å stå opp hver morgen. Og blir det for hett i nærheten av peisen når de fyrer med ved, ja da kan de benytte seg av viftefunksjonen til varmepumpa. På den måten blir varmen fra flammene distribueres bedre rundt i huset.

– Det er utrolig deilig å kunne stå opp på natten for å gå på toalettet uten å fryse, eller komme hjem til en behagelig innetemperatur uten å løpe til peisen for å få opp varmen. Vi sparer mye tid, men mister ikke kosen når vi vil ha den. Det er rett og slett flott med begge deler, sier Lia.

KAITEKI ER FAVORITTEN

Becker har nå arbeidet med varmepumper i over to år. Han leverer mest Mitsubishi Electric-pumper, da særlig Kaiteki. Han har fått god kontakt med Mitsubishi Electric, og er svært fornøyd med produktene. I tillegg har han også vært på selger- og leverandørkurs på hovedkontoret, og får hjelp fra gutta på support når han trenger det.

– Pumpene er jo kjent for å være gode, så det har ikke vært et vanskelig merke å selge. Jeg selger ikke bare Mitsubishi Electric, og jeg presser aldri kunden til å velge et spesifikt merke. I dag er det mange gode varmepumper der ute. Jeg er nøye med å velge den løsningen og prisklassen som passer best til den spesifikke kunden, sier Becker.

Selv har han en personlig favoritt når det kommer til varmepumper, og det er Kaiteki som står øverst på pallen for hans del.

– Det er ulike fordeler ved forskjellige varmepumper, men jeg elsker rett og slett Kaiteki. Den passer godt i både gamle og nye boliger, er lekker og stilren. Jeg vet ikke helt hvorfor, men Kaiteki er absolutt favoritten, sier Becker.

INSTALLATØRENS BESTE RÅD

I dag vil flere og flere ha varmepumper, men mange er usikre på hvilken modell de skal velge, og hvor den bør henge. Becker har ett råd til førstegangskjøpere.

– Det jeg vil at folk skal huske på er at ikke alle boliger kan ha en varmepumpe. Jeg selger ikke bare for å selge. Derfor er jeg nøye med å analysere behov og bolig for å finne en god løsning for kundene mine. Er det ikke veggplass eller plass under et vindu kan vi ikke trylle. Det fortjener kunder å vite, fremfor å ende opp med en pumpe som avgir dårlig effekt, forteller Becker.

Noen kunder ønsker også å gjemme bort varmepumpa eller gå for løsningen de synes er penest. Ifølge Becker finnes det gode triks for å få varmepumpen til å stå bedre til interiøret, men det bør aldri gå på bekostning av virkningseffekten.

Becker ønsker å alltid være en håndverker som kommer på tida, er effektiv og lærer opp kundene sine skikkelig før han drar igjen. Kundetilfredshet er viktig og der scorer han høyt. Det kan kunden Thorleif Lia bekrefte.

– Vi elsker varmepumpa og har faktisk flyttet hele stuen inn hit hvor den står. Den går stille og rolig, og kona sitter alltid under den. Vi kunne ikke vært mer fornøyde, avslutter han.

0