Vårrengjøringen blir til en lek med disse triksene

Dame vasker gulv. Foto.

Effektiv vårrengjøring

Møt våren med et rent og pent hjem uten stress og mas. Med våre tips til vårrengjøringen suser oppgavene unna, og det blir mye lettere å vedlikeholde boligen på sikt.

Vinteren har vært lang og mørk med mye innetid. Vi legger ikke like godt merke til støv og smuss når sola så vidt lyser opp gulv og vinduer. Med det samme våren banker på ruta gremmes mange – var det virkelig så flekkete sist?

Dersom du ønsker en vårrengjøring som går litt lettere og raskere har vi tipsene til deg!

START VÅRRENGJØRINGEN MED Å RYDDE, PAKKE OG GI BORT

Når varmegradene begynner å bli stabile er det deilig å pakke vekk vinterens store og tunge plagg. Jakker, luer, votter og vintersko bør sjekkes for skader, renses og vaskes ved behov slik at de kan stues vekk til neste sesong. Dette vil føles som en lettelse for garderoben og gangen, det blir mye enklere å rengjøre når områder ikke er tynget ned av boblejakker og parkdresser. Klær samler i tillegg opp en god del støv, så jo mer du får ute av syne desto mindre støv trenger du også å bekymre deg for.

Alle ting i hjemmet bør ha sin plass, hvis ikke er det kanskje ikke plass i det hele tatt? Ta en runde før du begynner med rengjøringen og gå gjennom saker og ting som har hopet seg opp i lang tid. Plutselig ser du at du eier tre strykejern eller ni vaser som aldri blir brukt. Det finnes helt sikkert også leker som ikke lenger blir lekt med dersom du har barn, og klær som ikke passer. Rydd vekk det du vil beholde i hjemmet, pakk bort det du vil få bruk for ved en senere anledning, og gi bort det du ikke lenger trenger.

DELEGER KRIKER OG KROKER TIL HELE FAMILIEN

Å rydde og vaske kan være kjedelig når man står i det alene. Har du en familie rundt deg eller bor du i et kollektiv, trenger du ikke ta alle de tunge takene selv. Planlegg hvem som kan gjøre hva, og send av gårde partner, venner eller barn til hvert sitt. For å gjøre det hele litt morsommere kan dere sette på favorittmusikken og kanskje til og med by på en liten belønning når oppgavene er utført.

Jo flere dere er om rommene, desto raskere går det. Har du barn i hus er dette en flott mulighet for dem å lære om arbeidsfordeling og ansvar. Alle som bor i samme hjem som deg bør bidra med sitt, også når det kommer til vårrengjøringen.

FÅ VINDUENE TIL Å SKINNE

Når vinteren er pakket vekk, hjemmet er ryddet og vasket gjenstår oppgaven vi kanskje utfører mest sjeldent – vindusvasken. Er det lenge siden det ble utført vil vinduene ha flekker både på utsiden og innsiden. Har man en mindre god teknikk vil en også kanskje bytte ut fettflekker med såperester, så hvordan bør dette gjøres mest mulig effektivt?

For det første er det viktig å vente på rett temperatur før en tar fatt på vindusvasken. Frost og kulde er ikke optimale forhold når det kommer til denne oppgaven, men det er heller ikke veldig høye temperaturer og direkte sollys. Våren er dermed ypperlig for en vask av vinduer i hjemmet.

Dame vasker vinduet med klut. Foto.

Bruk lunkent vann, en mild og fettløsende såpe, en nal, klut og tørkepapir. Vask vinduet godt med en våt klut, bruk en nal til å dra vekk vannet og husk å tørke av nalen for hvert sveip på vinduet. Til sist går du over karmer som gjerne har samlet opp litt vann fra nalens bevegelser med papir eller en tørr klut. Finn en god rytme, ta den tiden du trenger og vips var vinduene vårklare.

SKAP ET KLIMA MED MINDRE STØV OG BEDRE LUFTKVALITET

Etter en vårrengjøring føles hjemmet alltid bedre. Alt er på sin rette plass og det kjennes deilig rent ut i boligen. Tenk å kunne forlenge denne følelsen hele året! Med en varmepumpe på plass blir det enkelt. Her får du ikke bare ypperlig oppvarming på vinteren og deilig nedkjøling på sommeren, med varmepumpens filterfunksjon vil luften også renses og inneklimaet blir rent og gir en økt komfort. Da begrenser du forurensning fra uteluften eller pollenstøv på gulv og bord dersom det luftes om våren.

Hvit Kaiteki i stue. Foto.

Bytter du fra elektrisk oppvarming i boligen til en varmepumpe, vil du merke at støvet reduseres. Har du husdyr i hjemmet vil du også kunne oppleve et bedre innemiljø med en varmepumpe. Luften vil føles friskere og temperaturen vil holdes jevn hele året, innstilt nøyaktig slik du selv ønsker. Skaffer du deg en varmepumpe vil du garantert merke en forskjell ved neste vårrengjøring. Ta kontakt med din lokale Mitsubishi Electric forhandler for en hyggelig prat og god service, så blir det hverdagslige renholdet enda litt enklere.

0