Vant Ecodan-varmepumpe i 2016. Fremdeles storfornøyd

Montør og fornøyd kunde foran utedel. Foto.

Ecodan-varmepumpe fra Mitsubishi Electric

I 2016 vant Christin fra Sarpsborg en Ecodan-varmepumpe fra Mitsubishi Electric. I dag er hjemmet lunere, de varme dusjene litt lengre og fyringsutgiftene lavere.

Vinteren er her, gradestokken viser minusgrader og nordmenn trekker inn i varmen. I Sarpsborg ligger det et hvitt hus det er spesielt deilig å oppholde seg i – nemlig eneboligen til Christin. Hun vant en Ecodan varmesentral fra Mitsubishi Electric tilbake i 2016. Da var det Thomas Nilsen, mannen bak TN Varmeteknikk, som kom på besøk for å installere varmesentralen.

Christin ønsket å vinne en Ecodan-varmepumpe fordi familien hadde en ødelagt oljefyr, og forbudet mot oljefyring var på vei. De var på utkikk etter et alternativ, og løsninger fra Mitsubishi Electric stod høyt på listen.

– Det er helt utrolig at vi vant. Og med perfekt timing vil nok mange si, sier Christin.

SVÆRT FORNØYD MED VARMEPUMPENE TIL MITSUBISHI ELECTRIC

Servicemann står inne i et teknisk rom. Foto.

Da familien til Christin skulle få Ecodan installert i hjemmet var det Thomas Nilsen som tok på seg oppdraget. Den gangen jobbet han for et annet firma, men i dag har han etablert sitt eget – TN Varmeteknikk. Han har fortsatt å følge opp Christin og hennes Ecodan, og tar seg nå av servicearbeidet.

– Første møte med Thomas gav oss trygghet. Han er en flott type som hele tiden beviser at han besitter god kompetanse, sier Christin.

For Thomas er det Mitsubishi Electric som gjelder, og han er glad for at Christin og hennes familie har hatt god effekt av Ecodan. Da han selv startet opp firma i 2017 ønsket han kun å selge produkter fra Mitsubishi Electric.

Hender som sjekker rørdeler i teknisk rom. Fotocollage.

– Jeg brenner for faget og synes det er moro å jobbe med maskiner, og er stor fan av Mitsubishi Electric. De har produkter med lite feil, jeg får bra support fra hovedkontoret og kundene mine liker produktene. Alle som har muligheten bør absolutt oppgradere varmesystemet sitt til en Ecodan, mener Thomas.

Les også: Hvordan velge riktig type varmepumpe 

ENKLERE FYRING OG VARMTVANN TIL HELE FAMILIEN

Servicemann står ute og jobber med varmepumpens utedel. Foto.

Ecodan-systemet til Christin og hennes familie har vært en del av hjemmet i flere år, og en ting er de alle enige om – hverdagen har blitt lettere. Fyring og oppvarming av eneboligen går som en lek, og det er endelig nok varmtvann til alle i familien.

– Vi slet en periode med å få nok varmtvann. Med tenåringer i hus og mye trening blir det mer dusjing. Nå slipper sistemann som kommer til på badet å få seg en kald dusj. Det er skikkelig luksus at alle får nyte varmt vann, morgen som kveld, forteller Christin.

Familien hadde heller ikke fått brukt gulvvarmen på over 20 år på grunn av tette rør. Dette problemet løste heldigvis Thomas fra TN Varmeteknikk da han installerte varmesentralen. Dermed har husstanden både fått varme i vannet, og i gulvet.

– Det har utvilsomt blitt mer komfortabelt her hjemme etter at vi fikk hjelp fra Thomas og varmepumpa var på plass, sier Christin.

 ANBEFALER ECODAN TIL ALLE HUN KJENNER

Servicemann står ute og jobber med varmepumpens utedel. Foto.

Når venner og bekjente spør om hennes erfaring med Ecodan har hun kun hatt positive ting å melde. Alle har fått varmesentralen varmt anbefalt. Etter installasjonen i 2016 har heller ikke familien i Sarpsborg opplevd noen problemer med maskineriet.

– Selvfølgelig er man positiv når kostbare installasjoner vinnes gratis, men jeg skal ikke legge skjul på at vi var litt skeptiske – var virkelig Ecodan like god som reklamene lovet? For oss har maskina virkelig bevist at ja, det var den. Det har ikke gått så mye som en sikring i uværet engang, forteller Christin med et smil.

Les også: Så mye kan du spare ved å installere varmepumpe

STORE ØKONOMISKE FORDELER MED ECODAN

Inngangsparti på et hus. Varmepumpe på vegg. Foto.

For Christin har Ecodan bragt med seg mer komfort, men også vesentlig lavere fyringsutgifter.

– Prismessig kommer vi langt mer gunstig ut av det nå enn da vi fyrte med olje. Strømforbruket vårt til oppvarming er omtrent det samme som da vi hadde oljefyr, og Ecodan-systemet står nå for nesten all oppvarming, nok varmtvann til alle, og i tillegg leverer anlegget nå varmen til det vannbårne gulvsystemet – som ikke fungerte tidligere. Vi slipper også å kjøpe fyringsolje til anlegget. Da oljefyren fungerte som den skulle, fram til 2015, kjøpte vi olje for mellom 10.000 og 20.000 kroner i året, sier Christin.

I perioden 2015-2016, da oljefyren hadde røket, brukte familien kun strøm og ved til oppvarming.

– Problemet var at da fikk vi aldri varmet opp huset tilstrekkelig på vinteren, og måtte ty til mye vedfyring ved siden av. Varmesentralen står i dag for nesten all oppvarming og varmtvannsproduksjon, og har brukt i snitt kun 10.400 kWh per år. Blir det ekstra kaldt hender det vi fyrer i peisen for å avlaste systemet, eller for at vi rett- og slett bare vil ha litt ekstra peiskos, sier Christin fornøyd.

0