Julen er en herlig tid. Familien samles, det bugner av herlig mat og roen senker seg. Men førjulstida? Den kan være tøff for alle. Her er tipsene som gjør julestria mindre stressende.
Siste innspurt på jobben før det nye året er hard nok i seg selv. Man skal komme i mål med diverse prosjekter før man kan ta ferie med god samvittighet. Samtidig skal det stelles i stand til julefeiring. Du må jo ha alt på plass før julefreden kan senke seg. Vaske, rydde, stryke, pynte, kjøpe gaver og lage mat til den store gullmedalje.
En kan lett bli litt svett av juleforberedelser når så mye skal ordnes med. Her er 5 gode tips som kan styre juleskuta trygt i havn, uten at noen forgår av stress.
«No man is an island», og ingen av oss har godt av å jobbe som maskiner. Det er mye som skal gjøres i de fleste norske hjem før 24. desember banker på døren med nisser og reinsdyr på slep. Vær derfor tøff nok til å spørre om hjelp der du kan.
Har du unger i hus? Er de gamle nok kan de absolutt trå til med støvsuging, vasking av bad og kanskje forberedelse av en middag i ny og ne. Når dagene blir lange og jobben virkelig tar på, kan det være helt fantastisk å komme hjem til et rent hus og middag på bordet både for mor og far. Nissen er også ekstra snill med hjelpsomme barn.
Skal du arrangere julemiddagen i år, kan du også be bestemor ta med risengrynsgrøten, og kanskje onkel kan stille som nissefar? Jo flere som hjelper til, desto bedre blir som regel julen også.
Det finnes ikke noe verre enn shopping de siste dagene før jul, likevel går mange stadig i samme felle. Vi sier det gang på gang: neste år skal jeg ikke vente til siste sekund med å bli ferdig med julehandelen. Og likevel …
Dersom du er flink til å planlegge kan mye være gjort tidlig i desember. Og jo raskere du har unnagjort julegavehandelen og innkjøp av diverse mat, drikke og godterier, desto mer tid får du til å nyte den kalde fine tida. Selv om du er sliten etter jobb kan det derfor lønne seg å traske ut i butikkene og bare bli ferdig. Husk også å kjøpe inn nok gavepapir, gavebånd og julekort mens du er ute. Et hastebesøk til butikken på hjørnet 23. desember er faktisk like ille som det høres ut.
Tradisjonen rundt baking av syv slag har eksistert lenge, men skal dette følges slavisk går mange raskt tom for både mel og tålmodighet. Det er helt lov å droppe et, flere eller alle slagene i år. Nå finnes det fantastisk mange godbiter på ulike bakerier og konditorbutikker som virkelig kan skape julestemning og fulle mager.
Dersom denne tradisjonen bringer mye glede, men du kjenner at du stadig kommer til kort kan du se på andre ting som er mulig å hoppe over. Kanskje får trappevasken vente til romjula, eller kanskje du bare skal pusse sølvtøyet som faktisk skal brukes til middagen og desserten? Eventuelt kan du spørre venner og familie veldig pent om de kanskje har lyst til å ta med seg et slag eller to til juleselskapet, så kan du nøye deg med dine egne favoritter.
Juletiden er for mange synonym med varm og deilig innekos. Likevel kan det gå kaldt nedover ryggen på de fleste når strømregningen dumper ned i postkassa. Har du lite lyst til å grue deg over strømforbruket som varme og julelys krever? Da kan det være på tide å velge en smartere form for oppvarming.
Dersom en varmepumpe erstatter tradisjonell elektrisk oppvarming kan du faktisk spare hele 9.000 kWh i året eller mer. Velger du for eksempel en luft-til-vann varmepumpe fra Mitsubishi Electric i stedet for en oljefyr kan noen husstander klare å spare inn så mye som 80 prosent av energikostnader de tidligere har brukt til oppvarming og varmtvann! Er man heldig kan besparelsen bli på mange tusen kroner kun i oppvarmingskostnader. Her er det store muligheter for ekstra fine julegaver med andre ord.
Bor du et sted hvor dere fyrer i peisen? Det er koselig nok, men om man hele tiden må sørge for nok ved, tørr og god lagringsplass gjennom hele julesesongen, blir man raskt sliten og lei. Bruk veden til kos og stemning, og varmepumpen til hovedoppvarmingen! Her får du enkelt kontroll på innetemperaturen, uten stress og mas.
Ja det er mye som skal gjøres, men vet du hva? Det kommer du til å klare! Julen har kommet og gått flere ganger tidligere, og som regel får man til det aller viktigste. Kanskje du ikke rakk å vaske under sofaen i kjellerstua, men hva gjør vel egentlig det? Samle familie og venner i de fellesområdene hvor det er vasket – og nyt alt du har fått til.
Det er også lov å droppe noen «tradisjoner» til fordel for ting du heller har lyst til. Ingen har sagt alle ungene på død og liv må få en ulik og gjennomtenkt pakke 24 dager i strekk før jul. Dersom venner inviterer på middag i førjulstiden og du heller har lyst til å gå på det enn å reise til lekebutikken og stå i milevis med kø, så er det helt lov. Jo da, julen er til for de små, men dersom de store mister helt gløden blir julestemningen relativt laber.
Pass på deg selv og nyt de små øyeblikkene julen har å by på. Snøengler i hagen, favorittfilmen på TV, de samme fine sangene mange ganger og god mat i godt lag. Julen er til for å nytes, så stress ned og kos deg.